Från tråkigt till dramatiskt – Är det dags för fototapet?

Du kan klä fondväggar, hela rum och dörrar med tapet som har bilder. Det här är en trend som bara växer sig starkare. Istället för att ha en vitmålad vägg eller en tapet med klassiskt randigt mönster så kan du ha en gigantisk bild på din katt eller kanske en vy från Amazonas.

Borde du investera i en fotovägg? Låt oss ta en titt på hur du kan förändra ditt hem med denna konst och beställ fototapet i enlighet med bättre kunskap om vad den kommer att göra med rummet.

Varför ska du inreda med fototapet?

Känns väggarna i ditt hem oinspirerade? Drömmer du om ett utrymme som speglar din personlighet och passioner? Vill du ha ett mysigt barnrum? Upptäck den transformerande kraften hos fototapeter – ett designval som kan ta ditt boende från trist till dramatiskt med bara en enda tapet!

I en undersökning från Skanska så kom man fram till att svenskar lägger mest krut på köket och därefter badrum och sovrum. Det fina är att du kan komma undan med en väldigt billig uppgradering för dessa rum genom att använda fototapet.

Fototapeten kan skapa:

  • Djup – Du kan använda en bild på er natur pool som får det att kännas som att den är en förlängning av badrummet.
  • Spänning – En bild med rörelse och detaljer som väcker till eftertanke får ungarna att sitta kvar lite längre vid matbordet.
  • Ljus – I ett mörkare rum kan en fototapet som känns ljus ändra stämningen. Särskilt då du använder spotlights för att belysa effekten ytterligare.
  • Glädje – Med en bild som får dig att le så kommer du att må mycket bättre i vardagen!
grafitti
Kanske en bild på ditt favoritklotter som du ser varje morgon på väg till jobbet…

Din vägg är som en målarduk!

Idag behöver vi verkligen inte nöja oss med tapeter som har repetitiva och vardagliga mönster. Dagens fototapet är ett äktenskap mellan högupplöst fotografi och storskaliga trycktekniker. Detta gör det möjligt att förvandla en vägg till en målarduk och visa upp allt från fridfulla landskap till stadssilhuetter, eller till och med dina egna personliga fotografier.

Snacka om en fantastisk möjlighet till ny design i hemmet utan att behöva slita upp väggar eller köpa dyr inredning. Det räcker med en dörr eller en enkel vägg som får fototapeten för att rummet ska förändras markant.

blommig tapet
Du kan ta en detalj från den klassiska tapeten och ha den över en hel vägg!

Ett snabbt ansiktslyft som är enkelt att genomföra

Den mest spännande aspekten av fototapeter är som vi nämnt dess förmåga att helt förändra utseendet och känslan i ett rum utan att behöva göra omfattande renoveringar. Ett fotografi i vägg-storlek av en skog kan ge ditt sovrum lugn och ro, medan en bild av en bokhylla kan sätta en vetenskaplig touch till ett hemmakontor utan att lägga till fler böcker till röran.

Att välja rätt bild är A och O

Att välja rätt bild för din fototapet är nyckeln till det resultat du är ute efter. Det bör vara högupplöst för att förhindra pixelering (när det ser luddigt ut) i större storlekar. Ämnet är lika avgörande – vilken stämning vill du framkalla? Ett foto av en bergskedja kan ge en majestätisk och rymlig känsla, medan en stadsbild kan ge en energisk och kosmopolitisk atmosfär.

Exempel på stilar och hur de påverkar rummets atmosfär:

Fototapet Tema Visuell påverkan Atmosfärpåverkan
Skog & natur Lummiga grönskor och naturliga texturer Injicerar ett lugn och för med sig en friskhet från utomhus till utrymmet.
Stadssiluetter Stadsvyer med dynamisk belysning Tillför energi och storstadskänsla, kan få ett rum att kännas större och mer öppet mot stadslivet.
Strand & hav Lugnande blå toner och sandiga nyanser Skapar en avkopplande och fridfull miljö, likt en semesterort.
Berg & vildmark Majestätiska bergstoppar och öppen himmel Ger rummet en känsla av storhet och en atmosfär av äventyr och frihet.
Abstrakta mönster Djärva former och färger Inför kreativitet och modernitet, kan vitalisera ett utrymme eller inspirera till eftertanke beroende på mönstret.
Vintage kartor Antika kartografier Tillför en känsla av historia och upptäckarglädje, bidrar med en intellektuell prägel.
Blommigt & botaniskt Blommor och växtliv Ljusar upp ett rum med naturlig skönhet och kan göra ett utrymme att kännas levande och pulserande.
Rymden & galaxer Stjärnor och nebulosor Omvandlar ett rum till en himmelsk tillflykt, utvidgar känslan av rymd och lägger till förundran.
Barnens fantasi Tecknade figurer och fantastiska landskap Gör ett rum lekfullt och fantasifullt, stimulerar föreställningsförmågan och glädje för yngre invånare.
Klassisk konst & muralmålningar Berömda målningar och konstverk Lägger till en touch av elegans och kultur, kan få ett utrymme att kännas förfinat och genomtänkt.
Undervattensscener Marint liv och havsvyer Dränker ett rum i en annan värld, kan vara lugnande och mystiskt.
Geometriska & optiska illusioner Strukturerade mönster och sinnet-trickande designer Lägger till djup och fascination, kan skapa en central punkt och samtalsämne för rummet.

 

Du kan tapetsera själv

Tanken på att tapetsera kan vara skrämmande för vissa men moderna fototapeter kommer med alternativ som tillgodoser lätthet och bekvämlighet. Många kommer med “peel-and-stick”-teknik, vilket gör dem lättillgängliga för gör-det-själv-entusiaster. Men för större eller mer komplexa projekt kan professionell installation vara en klok investering för att säkerställa perfektion.

trävägg

Ta hand om din tapet

Underhåll är en ofta förbisedd aspekt av fototapeter. De flesta är gjorda för att vara hållbara och till och med tvättbara men det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner. Vissa kan kräva skonsam rengöring, medan andra kan stå emot kraftigare skrubbning.

Ett hållbart val är också klokt

Med en växande medvetenhet om hållbarhet produceras nu många fototapeter med miljövänliga bläck och material. Genom att välja dessa alternativ kan din dramatiska hemförvandling också vara en vink till miljöansvar.

En personlig touch

En av de mest personliga användningsområdena för fototapeter är att förvandla dina egna fotografier till storskalig konst. Föreställ dig en vägg i ditt hem med ett uppskattat familjefoto eller ett fantastiskt landskap från din favoritsemester. Den personliga kopplingen till bilden kan ge rummet en ännu djupare inverkan.

rolig hund
Kanske en kul bild på din hund…

Allt som allt så kan vi säga att fototapeter erbjuder en spännande möjlighet för husägare att ge sina utrymmen personlighet, djup och dramatik. Det här är ett konstnärligt och uttrycksfullt verktyg som kan omdefiniera vad det innebär att vara hemma. Oavsett om du vill skapa en statement-vägg eller omsluta ett helt rum med ett fotografiskt mästerverk så är det bara din fantasi som sätter gränser för vad du kan göra med fototapet!