10 enkla saker du kan göra för ny design i hemmet

Du är trött på att se ditt hem precis så som det alltid har varit. Själv byter du ju tröja varje dag men soffan har sin klädsel och kaklet i köket förblir detsamma. Det är dags för något nytt och fräscht, men hur?

Vi ska se på 10 enkla saker som du kan göra för att fräscha upp därhemma. En del av dessa tips kräver en större budget men du lär hitta något som passar dig just nu.

10 enkla uppdateringar för ditt hem:

 1. Nytt kakel i badrum eller kök

Byt det där kaklet! Bjud in en plattsättare i Göteborg, Malmö, Stockholm eller var du nu bor. Få en prisuppgift och förändra känslan i rummet. Det här är också en fin insats för hälsosam miljö. Kanske finns det fuktskada i och omkring nuvarande plattor och då är det ju väldigt bra att byta ut.

gör om kök
Nytt kakel kan få ett gammalt kök att kännas som det vore nytt!
 1. Möblera om

Ett av de snabbaste sätten att fräscha upp ett rum är att omorganisera dess layout. Ett nytt arrangemang kan förändra rummets flöde och få det att kännas som ett nytt utrymme.

Kan du kanske ändra om hur soffgruppen är placerad? Går det att ändra bordets placering i köket?

 1. Städa och gör rent

Ibland handlar det om att kasta saker som inte behövs. Det kan ge en helt ny känsla i ditt hem! En grundlig rengöring, inklusive tvätt av gardiner, schamponering av mattor och damning av förbisedda områden kan verkligen lysa upp ditt hem.

Remsa också i röran när du städar. Kasta ut sådant som du inte använder. Om du känner dig osäker på vad som bör kasseras kan du ha en låda för detta. Lägg den i källaren eller på vinden. Kolla om du kommer ihåg vad som finns i den om ett halvår.

Det du minns får du behålla, det du har glömt åker ut!

mysigt vardagsrum
Mysigt eller stökigt?
 1. Sätt upp skyltar i hemmet

Med skyltar kan du dekorera och få en fin känsla i ditt hem. Varför inte hänga skyltar på dörrar som berättar vad som finns bakom dörren. Badrum, WC, kök, kontor, idiot…

 1. Ett nytt lager färg är rena rama magin

Ny färg på väggarna eller till och med att polera bort och måla över repor och märken kan förvandla ett rum. Överväg en accentvägg om du inte vill måla hela rummet. Eller s[ kanske du kör på fototapet.

Med en stor bild som föreställer något du blir inspirerad av på en vägg så kommer ditt hem att förvandlas. Detta är något du kan göra på dörrar, i sovrum, i vardagsrum och vart du än tycker att det kunde vara fint med en fotovägg.

fotovägg
En spännande fotovägg som ger energi…
 1. Nya sängkläder och kuddar till soffan

Skaffa nya sängkläder, handdukar eller kuddar. Det här behöver inte alls kosta mycket och det gör så stor skillnad i sovrummet eller i vardagsrummet. Även ett nytt duschdraperi kan göra en märkbar skillnad.

 1. Gör något åt dina fönster

Överväg nya persienner, gardiner eller draperier. Bara att ändra stilen kan göra skillnad – till exempel att byta från tunga draperier till skira gardiner.

 1. Gör-det-själv-projekt

Det finns otaliga gör-det-själv-projekt för att fräscha upp ditt utrymme, från att lacka om en möbel till att skapa en ny baksida i köket med kakel och kakel.

 1. Förbättra entrén

Uppdatera din dörrmatta, lägg till några krukväxter eller måla din ytterdörr för ett fräscht första intryck för de som kommer in i ditt hem. Det finns numera gott om forskning som visar att det första intrycket betyder allt!

 1. Uppdatera lagringslösningar

Nya hyllor, dekorativa korgar eller förvaring under sängen kan göra utrymmet rent och fräscha upp.

Här är smarta tips för förvaring:

Bonustips för enkel uppgradering av ditt hem

 • Lägg till grönska: Krukväxter förbättrar inte bara luftkvaliteten inomhus utan ger också en touch av natur till din interiör. Om du är orolig för underhåll, börja med lågvårdsväxter som ormväxter eller suckulenter.
  Detta kan du också göra utomhus på din balkong, din veranda eller kanske omkring din naturpool!
 • Uppdatera väggdekor: Byt ut konsttryck, lägg till en spegel eller skapa en gallerivägg med familjefoton.
 • Byt ut eller uppdatera hårdvara: Byt ut skåpshandtag, dörrhandtag eller handtag för lådor i köket eller badrummet.
 • Lägg till en matta: Mattor kan avgränsa utrymmen, lägga till värme och introducera nya färger eller mönster.
 • Introducera doft: Använd ljus, spridare av eteriska oljor eller inomhusväxter som eukalyptus för att lägga till en fräsch doft till ditt hem.

Kom ihåg att målet är att förändra utrymmet och göra det mer anpassat till din nuvarande smak och livsstil. Ofta kan dessa små förändringar ha lika stor inverkan som större renoveringar och blåsa nytt liv i bekanta omgivningar.