Klä om stolar eller köpa nya, vad lönar sig?

Ska du klä om befintliga stolar eller är det kanske dags att köpa nya. Frågan kanske dyker upp då ni ska ha ett större kalas med middagsbjudning. Det känns lite pinsamt med stolarna som har hål i stoppningen. Även till vardags så är det ju fint med möbler som man trivs med och som inte har revor och ojämn yta.

Stolarna är en central del av inredningen och kan ofta påverka helhetsintrycket i ett rum. Men vad lönar sig egentligen mest: att klä om gamla stolar eller köpa nya? Här går vi igenom olika situationer och faktorer att ta i beaktande när du står inför detta val.

Även om du kommer att hyra bord och stolar för ditt kalas så kan det vara klokt att fundera lite på vad du gör med inredningen som börjar se lite trist ut. Det kan ju även handla om designstolar som du har i ditt vardagsrum som kanske inte är så enkla att byta ut. Genom att räkna på kostnaden för att klä om stolar och jämföra med kostnaden för nya kan du komma fram till vad som blir bäst för dig.

När kan det vara dags för en uppfräschning?

Om du planerar en stor fest eller en formell middagsbjudning kan det kännas viktigt att möblerna ser fräscha och inbjudande ut. Om stolarna börjar se slitna ut så kan det påverka hela rummets känsla. Tyg som har fläckar eller som inte längre går att hålla rent från katthår är inte inbjudande. I sådana fall kan det vara lockande att antingen klä om stolarna eller investera i nya.

Här är några faktorer att överväga:

Fördelar med att klä om stolar

  1. Kostnadseffektivt: Att klä om stolar är ofta billigare än att köpa nya. Speciellt om stommen och strukturen på dina stolar fortfarande är i gott skick. Du betalar bara för tyg och arbetskostnader om du anlitar en tapetserare eller om du väljer att göra det själv kan du spara ännu mer.
  2. Miljövänligt: Genom att återanvända möbler bidrar du till att minska avfall och överkonsumtion. Att restaurera gamla stolar kan också ge en känsla av tillfredsställelse och hållbarhet.
  3. Personlig design: Genom att klä om stolar kan du välja precis det tyg och de färger som passar ditt hem och stil bäst. Det ger en möjlighet att uppdatera utseendet utan att behöva kompromissa med möblernas form och design.
  4. Möjlighet att matcha stolarna: Om du klär om dina stolar som du trivs så bra med så kan du även matcha på ett helt unikt sätt. Kanske väljer du ett material som står pall för skvätt vid din naturpool eller ett tyg som har samma blommor och växter som på fototapeten på väggen.

 

 

köksstolar
Ni kanske inte kommer att sitta vid köksbordet men visst känns det bra att stolarna ser bra ut!

 

Nackdelar med att klä om stolar

  1. Tidskrävande: Att klä om stolar kräver tid och planering. Det kan ta dagar eller veckor beroende på hur omfattande arbetet är och om du gör det själv eller anlitar en professionell.
  2. Begränsat resultat: Om stolarna är gamla och slitna kan de behöva mer än bara nytt tyg. Stomme och stoppning kan vara skadade eller slitna vilket kan medföra extra kostnader för reparationer.

Fördelar med att köpa nya stolar

  1. Snabb och enkel lösning: Att köpa nya stolar kan vara den snabbaste lösningen, speciellt om du har ont om tid inför en stor tillställning. Du slipper lägga tid på att hitta rätt tyg eller att vänta på att arbetet ska bli klart.
  2. Uppdaterad design och komfort: Nya stolar kommer med modernare komfort och design, och du får en fräsch start utan att oroa dig för underliggande problem som kan finnas i äldre möbler.
  3. Bättre ergonomi: Om du sitter stilla mycket och känner att du åtminstone vill sitta ergonomiskt så kan du göra det genom att satsa på stolar med ergonomisk design. Det blir ju svårt att få till när du väljer att enbart klä om stolsdyna.

Nackdelar med att köpa nya stolar

  1. Högre kostnad: Nya möbler kan vara betydligt dyrare än att klä om de gamla. Speciellt om du vill ha hög kvalitet eller designermöbler. Detta kan vara en tung investering om du har ett större antal stolar att byta ut.
  2. Överkonsumtion: Att köpa nya stolar kan leda till mer konsumtion vilket påverkar både miljön och plånboken. Gamla stolar som slängs bidrar också till avfallshanteringen.
  3. Den sentimentala biten: Kanske är det stolar som har gått i släkten och då är det ju inte så enkelt att bara kasta ut dessa och köpa något nytt. Du ser antagligen en mening med att betala lite mer för att klä om stol då det är stolen din farfars mormors mor brukade stoppa sockor i.

 

stol och dörr
Det kan se coolt ut med en stol som matchar tyget på dörren!

Klä om stolar eller inte? Vad lönar sig för dig?

Om stolarna du redan har är i bra skick strukturellt men behöver en yttre uppfräschning kan det vara mest kostnadseffektivt och hållbart att klä om stolarna. För den som har tid och vill anpassa möblerna efter personlig stil är detta ett bra val.

Men om stolarna är i dåligt skick, och du snabbt vill ha en lösning inför ett event som en större fest, kan det vara mer praktiskt att köpa nya stolar.

Det slutgiltiga valet beror på dina behov, budget och tidsramar, men med lite eftertanke kan du göra ett val som både passar hemmet och plånboken.

Här är en jämförande tabell mellan alternativen att köpa nya stolar och att klä om stolar:

Kriterium Nya stolar Klä om stolar
Kostnad Ofta högre initial kostnad Generellt lägre kostnad, särskilt om du gör det själv
Tidsåtgång Snabb lösning (köp och leverans) Tidskrävande, särskilt om du gör det själv eller väntar på tapetserare
Designmöjligheter Begränsat till befintliga modeller Full frihet att välja tyg, färger och mönster
Miljöpåverkan Mer avfall och resursslöseri Miljövänligt genom återbruk och mindre avfall
Kvalitet och komfort Helt nya stolar med uppdaterad komfort Begränsad till stolens ursprungliga konstruktion, men kan förbättras genom ny stoppning
Reparationsbehov Inga reparationer behövs Kan kräva reparation av stomme eller stoppning
Personlig prägel Mindre möjlighet att anpassa Stor möjlighet att anpassa efter personlig smak
Hållbarhet på lång sikt Kan vara långsiktigt om du investerar i kvalitet Kan vara långsiktigt om stolen är robust och av god kvalitet
Tillgänglighet Omedelbar tillgång vid köp Kan ta tid beroende på tillgång till material och hantverkare
Hantering av antika möbler Passar ej för antika eller unika möbler Perfekt för att bevara antika eller sentimentala möbler

Tabellen visar tydligt att valet mellan nya stolar och att klä om befintliga beror på dina prioriteringar, såsom tid, kostnad, miljöhänsyn och personliga preferenser.

6 frågor och svar om att klä om stol:

  1. Hur lång tid tar det att klä om en stol?

Tiden det tar att klä om en stol varierar beroende på stolens design, skick och tapetserarens erfarenhet. En enkel stol kan ta några timmar, medan mer komplicerade stolar med många detaljer kan ta flera dagar, särskilt om det krävs reparationer av stomme eller stoppning. Fråga alltid när stolarna kan beräknas vara klara innan du ens kör in dem eller får en upphämtning av stolsrenoveraren.

  1. Kan jag klä om stolar själv eller behöver jag en professionell tapetserare?

Det är möjligt att klä om stolar själv, särskilt om det är en enklare design och om du har rätt verktyg. För mer avancerade möbler eller om du vill ha ett professionellt resultat, kan det dock vara värt att anlita en tapetserare. De kan även hjälpa till med komplicerade reparationer. Om du ska klä om en stol med rygg är det inte så dumt att få hjälp av en person som har erfarenheten.

Här kan du se hur det går till att klä om en fåtölj:

  1. Vilka verktyg behöver jag för att klä om en stol?

Grundläggande verktyg inkluderar en häftpistol, sax, skruvmejsel för att demontera stolen, stoppning (om det behövs bytas), och naturligtvis det tyg du vill använda. Specialverktyg som tång eller häftborttagare kan också vara användbara för att ta bort gamla häftklamrar.

  1. Kan jag använda vilket tyg som helst för att klä om en stol?

Det är inte alla tyger som är lämpliga för möbelomklädnad. Det är viktigt att välja ett tyg som är hållbart och slittåligt, särskilt om stolen ska användas dagligen. Möbeltyger, som vävda tyger eller läder, är särskilt utformade för att stå emot slitage.

tygmaterial
Det är viktigt att välja rätt tyg för stolen som ska kläs om!
  1. Hur vet jag om stoppningen i stolen behöver bytas?

Om stolen känns obekväm, sjunker ner för mycket när du sitter, eller om det finns synliga tecken på att stoppningen är skadad eller sliten, kan det vara dags att byta ut den. Ny stoppning kan göra stolen mycket bekvämare och förlänga dess livslängd.

  1. Är det möjligt att klä om moderna stolar, eller fungerar det bara för antika möbler?

Det är fullt möjligt att klä om både moderna och antika stolar. Moderna stolar kan ofta få ett nytt liv med ett fräscht tyg, och det kan vara ett bra sätt att uppdatera deras utseende utan att behöva köpa nya möbler.

Här är åtta intressanta fakta om att klä om stolar:

  1. Historisk tradition: Att klä om möbler har en lång historia och var en gång ett vanligt hantverk bland aristokratin och högreståndshem, där möbler ofta kläddes om för att hålla sig uppdaterade med de senaste trenderna.
  2. Hantverkskunskap: Att klä om stolar kräver en särskild typ av hantverkskunskap. Att spänna och häfta tyg på rätt sätt utan att förstöra stolens struktur är en färdighet som kan ta år att bemästra.
  3. Möjlighet att använda ovanliga material: När du klär om en stol har du friheten att experimentera med material som inte är vanliga på köpta stolar, såsom sammet, läder, eller till och med vintage-tyger med unika mönster.
    Kanske kan du göra något i stil med detta:li>
  4. Återupplivar gamla möbler: Gamla stolar kan ha sentimentalt värde och genom att klä om dem kan du behålla en familjeklenod medan du ger den ett nytt, modernt utseende.
  5. Förändra komforten: Förutom att byta tyg kan du även byta stoppningen i stolen, vilket kan göra en gammal stol betydligt mer bekväm än tidigare.
  6. Unika designelement: När du klär om en stol kan du lägga till dekorativa element som nitar, tofsar eller broderier, vilket kan ge stolen en mer personlig och konstnärlig prägel.
  7. Anpassa efter olika säsonger: Om du gillar variation kan du klä om dina stolar med olika tyger beroende på årstid – ljusa, lätta tyger för sommaren och tyngre, varmare material för vintern.
  8. Kan öka stolens värde: Professionellt omklädda antika möbler kan öka i värde, särskilt om kvalitetsmaterial används och arbetet utförs av en skicklig tapetserare.

 

Här är ett tårtdiagram som illustrerar en hypotetisk fördelning av trender för att köpa nya möbler i Europa. Diagrammet visar exempel på ökad efterfrågan, stabil efterfrågan, minskad efterfrågan och ett hållbarhetsfokus, som har blivit en allt viktigare faktor inom möbelindustrin. ​

Diagram trend möbelköp