Hur väljer du designstolar till ditt vardagsrum?

I ett vardagsrum behöver vi trevliga platser att slå oss ned på. Detta måste inte bara vara en soffa och matsalsstolar runt ett matsalsbord. Om du har plats för fler stolar i rummet så finns det otroligt vackra modeller att välja från.

Med klassiska designstolar och moderna modeller så kan ditt vardagsrum förvandlas. I kombination med fototapet och fina mattor på golvet så skapar du en oas för dig, din familj och gäster.

Vi ska se på några tips på hur du kan hitta de perfekta stolarna med unik design som matchar din personliga smak och stil samtidigt som de är funktionella. Vi vill ju ha inredning som används så det sistnämna är verkligen viktigt.

Vad är din stil?

Det första steget är att identifiera vilken stil du vill ha i ditt vardagsrum. Är du ute efter en modern, minimalistisk look eller föredrar du en mer klassisk, tidlös design? Det är en sak att vilja ha ny design i hemmet och en annan hur du kommer att uppleva det nya.

Kanske ska du inte chansa på något som du inte är säker på. Om du köper dyra designstolar som du sedan stör dig på kan det vara ett problem.

Här är några vanliga stilar att överväga:

  • Modern: Rena linjer, enkla former och en neutral färgpalett.
  • Skandinavisk: Ljus trä, enkla linjer och en mjuk färgpalett med inslag av vitt och grått.
  • Industriell: Råa material som metall och trä, ofta i mörkare färger.
  • Bohemisk: Färgglada mönster, textilier och en mix av olika stilar och material. Tänk Marimekko.

När du har bestämt din stil blir det lättare att smalna av dina val och hitta stolar som passar in i ditt vardagsrum.

Tänk på komforten

Design är viktigt men komfort är avgörande. Om stolarna ska användas ofta behöver de vara bekväma att sitta i under längre perioder. Provsitt stolarna om möjligt och tänk på faktorer som sitsens djup, ryggstödets höjd och stolens stoppning. Bekväma stolar gör att ditt vardagsrum blir en plats där man trivs och gärna sitter tillsammans.

stolar med färg
Är de nya stolarna bekväma?

Välj rätt material

Materialvalet påverkar både stolarnas utseende och deras hållbarhet.  Dessutom så vill du ju ha stolar som är utan miljöfarliga ämnen.

Här är några vanliga material och deras egenskaper:

  • Trä: Ger en varm och naturlig känsla, finns i många olika finishar.
  • Metall: Skapar en modern och industriell look, är ofta hållbart men kan vara kallt att sitta på.
  • Plast: Ofta prisvärt och lätt att rengöra, finns i många färger och former.
  • Tyg: Ger en mjuk och bekväm känsla, men kan vara svårare att hålla rent.
  • Läder: Lyxigt och hållbart, men kan vara dyrt och kräver underhåll.

Välj ett material som passar din livsstil och det utseende du vill uppnå men tänk också på underhållet så att stolarna kan förbli fina att se på.

Tänk på proportionerna

Det är viktigt att stolarna passar in i ditt vardagsrum vad gäller storlek och proportioner. För stora stolar kan göra att rummet känns trångt, medan för små stolar kan verka malplacerade. Mät ditt vardagsrum noggrant och överväg hur mycket utrymme du har tillgängligt. Placera stolarna så att de kompletterar resten av möblerna och inte blockerar gångvägar eller skapar en obalanserad layout.

Kombinera funktion och estetik

Tänk på hur stolarna ska användas. Behöver du extra sittplatser för gäster, eller söker du ett par accentstolar som främst ska fungera som designelement? Försök hitta en balans mellan funktion och estetik så att stolarna inte bara är vackra att titta på, utan också praktiska i vardagen.

Var inte rädd för att mixa och matcha

Du behöver inte hålla dig till ett enda designkoncept. Att mixa och matcha olika stilar kan skapa en intressant och dynamisk inredning. Till exempel kan en modern stol kombineras med en vintage fåtölj för att skapa en eklektisk look.

Se till att det finns en röd tråd, som en gemensam färg eller material, för att hålla helheten sammanhängande. Detta kan du leka med eller så betalar du en inredningsdesignen för att få hjälp.

Ett spännande projekt

Att välja designstolar till ditt vardagsrum är ett spännande projekt som kan ge ditt hem en personlig och stilren prägel. Genom att tänka på stil, komfort, material, proportioner, funktion och att våga mixa och matcha kan du hitta de perfekta stolarna som både ser bra ut och känns bra att använda. Lycka till med ditt val och njut av ditt nyinredda vardagsrum!