Stoldesign mot manspreading

Manspreading är för vissa mycket störande. Det innebär att män sitter så bredbent att det knappt går att sitta på sittplatser bredvid. Det här sker på bussar, restauranger och andra offentliga platser. För att lösa problemet med manspreading har designern Laila Laurel från Birghtons universitet tagit fram en unik stol.

Stolen är byggd för att göra det omöjligt för en man att sitta brett med benen. Han kommer då inte att ta upp mer plats än stolen. Det är något som skulle kunna förändra hur vi upplever utrymmet i kollektivtrafiken där manspreading kan vara nog så irriterande.

Design på manspreading stolen

Designen på manspreading stolen är gjord för att benen ska skjutas ihop. Den är bredare baktill och smalnar av mot fronten. Därmed går det inte att sitta och breda ut sig med stolen.

Laila Laurels tog också fram en motsatt stol där man tvingas sitta med benen isär. Den är till för kvinnor som alltid sitter med benen ihop. Tanken här är att stimulera kvinnor till att ta mer plats med hjälp av inredningsdesign.

Laurel menar inte att de här stolarna ska tas på alltför stort allvar men att de är ett viktigt budskap. Precis som att vi försöker slå ett slag för miljön med möbler av återvunna material och skapar naturliga trädgårdar med naturpooler så kan denna stol vara ett sätt att få oss att tänka till lite mer tack vare våra möbler.

Här kan du se mer om stolarna mot manspreading: