Även om du fortsätter med ditt fasta jobb så kan det vara dags att dra igång något eget. Särskilt om ditt hjärta slår lite extra snabbt då du tänker tanken om att erbjuda dina designtjänster i egen regi. Det är verkligen inte allt eller inget så läs vidare för att få lite tips om hur du kan komma igång som frilansande designer.
Börja med att förstå din nisch
Innan du börjar är det viktigt att identifiera vad du är bra på och vad du vill specialisera dig inom.
Exempel:
- Grafisk design: Logotyper, visitkort och branding.
- Webbdesign: Skapande av hemsidor och UI/UX-design.
- Illustration: Anpassade illustrationer för böcker, reklam eller sociala medier.
- Motion design: Animationer och videografik.
Genom att definiera din nisch blir det enklare att marknadsföra dina tjänster till rätt kunder. Du vet ju vad du är bra på så detta är en god start men försök att skapa en tydlig ram för vad du kommer att göra som frilansare så att du kan använda din tid på ett målinriktat sätt.
Fakturera utan företag på ett lagligt sätt
En av de största utmaningarna i början är att hantera ekonomi och fakturering. Som ny frilansdesigner är det fullt möjligt att fakturera utan att starta ett eget företag. Det här är ju en stor hjälp när du vill fortsätta jobba som anställd tills du känner dig redo att jobba fulltid med dina egna projekt.
Det finns flera faktureringstjänster online som kan hjälpa dig med detta. Det går bra att fakturera utan företag och detta kan göras med hänsyn till skatt och annat som måste skötas på rätt sätt i relation till din inkomst.
Du registrerar dig hos en faktureringstjänst, skickar fakturan via deras system, och de tar hand om allt från skatt till arbetsgivaravgifter. Du slipper administrativt krångel och kan fokusera på ditt arbete med allt från planering av naturpool till val av fototapet för en lekrum på vinden.
Skapa en stark portfölj
Din portfölj är din viktigaste tillgång som frilansdesigner. Den visar vad du kan och vad kunder kan förvänta sig av dig. När du kan jobba på låg flamma med projekt som du har tid med så bygger du också en portfölj för framtiden. Det är viktigt att du dokumenterar det du gör för framtida marknadsföring.
Här är några tips:
- Välj ut dina bästa arbeten som visar din skicklighet och variation.
- Om du är ny och saknar erfarenhet kan du skapa fiktiva projekt eller arbeta på pro bono-uppdrag.
- Bygg en personlig hemsida eller använd plattformar där du kan ha en plats helt gratis för att enkelt kunna visa potentiella kunder vad du har gjort tidigare.
Du kan skapa en portfölj med Canva:
Marknadsför dig själv på ett effektivt sätt
Som frilansare behöver du aktivt marknadsföra dina tjänster. Detta är viktigt även om du bara tar några få uppdrag varje månad.
Några strategier inkluderar:
- Sociala medier: Visa upp dina projekt på plattformar som Instagram och LinkedIn. Du kan också finna grupper på Facebook där det kan finnas intresse för dina tjänster.
- Nätverkande: Delta i branschevenemang och anslut dig till communities för frilansare.
- Kalla mejl: Kontakta potentiella kunder och presentera dina tjänster.
- Frilansplattformar: Skapa profiler på sidor som Upwork, Fiverr eller Toptal.
Sätt rätt pris på uppdragen
Att sätta pris som frilansare kan vara knepigt. Du vill ju få rimligt betalt för ditt arbete men samtidigt så inser du att du som ny inom branschen kanske inte riktigt kan ta betalt så som etablerade designers gör.
Ta hänsyn till:
- Din erfarenhet: Högre priser för mer erfarna designers.
- Projektets omfattning: Större projekt kan kräva ett högre pris.
- Marknadspriser: Undersök vad andra frilansare tar betalt inom din nisch.
- Din budget: Beräkna vad du behöver tjäna för att täcka kostnader och skapa en vinst.
Organisera ditt arbete
Effektivitet är avgörande för att lyckas som frilansare.
Använd verktyg som:
- Trello eller Asana: För projektledning.
- Clockify eller Toggl: För att spåra din tid.
- Google Drive: För att lagra och dela filer.
Ta hand om dig själv
Att frilansa kan vara krävande. Om du hade svårt att få egen tid tidigare och få livspusslet att gå ihop så blir det inte enklare av att du tar på dig frilansprojekt. Det är viktigt att du jobbar med sådant som du får energi av. Och glöm inte att:
- Planera ledig tid: Undvik att jobba konstant och schemalägg pauser.
- Bygga buffert: Spara pengar för månader med mindre arbete.
- Utveckla dina färdigheter: Delta i kurser eller workshops för att hålla dig uppdaterad.
Att börja jobba som frilansdesigner är ett stort steg men med rätt strategi kan det bli både lönsamt och inspirerande. Använd faktureringstjänster för att underlätta din ekonomihantering och satsa på att bygga upp ett starkt varumärke. Lycka till på din resa som frilansdesigner!