Behöver dina designmöbler och inredning specialflytt?

Det är inte allt som kan stuvas in i en flyttbil och köras till ny adress. Vissa möbler och inredning kräver lite mer än den vanliga proceduren. Innan du bestämmer dig för att klara flytten själv eller för att leja ett flyttbolag så är det inte så dumt att vara medveten om detta. Tänk igenom vad som kan kräva specialflytt.

Om det är så att du har saker som inte bör flyttas hur som helst är det viktigt att du väljer en flyttfirma som klarar uppgiften. Ska du sköta flytten själv så bör du förstås ta reda på vad som krävs för att inte skada pinalen.

Flytta dina möbler på rätt sätt

Det spelar ingen roll om du är ute efter en flyttfirma i Eskilstuna eller ett flyttbolag i Malmö. Dina möbler måste hanteras på rätt sätt. Allting kan inte skruvas isär och staplas i en flyttbil. Vissa typer av möbler kräver särskild omsorg under en flytt på grund av deras storlek, vikt, värde eller bräcklighet.

Exempel på möbler som kan kräva specialflytt är:

Antika möbler

Antika föremål kan vara särskilt ömtåliga på grund av sin ålder och kan kräva speciella inslagnings- och hanteringstekniker. Dessutom har de ofta högt monetärt eller sentimentalt värde. Du behöver en seriös flyttfirma som inte rundar några hörn.

Pianon

Pianon är stora, tunga och extremt känsliga invändigt. De kräver speciell utrustning och expertis för att flytta utan att orsaka skada. Ibland måste pianon flyttas med lyftkran för att de inte kan bäras ner för trappor eller inte ens kan tas ut genom en vanlig dörr.

En pool

Om du har en riktigt stor pool på ställning eller kanske en naturpool så är frågan om dessa ens ska flyttas. Detta kräver god planering och rätt utrustning. Dessutom behöver du ju hjälp med installation då poolen väl har flyttats till den nya adressen.

Biljardbord

I likhet med pianon är biljardbord tunga och har en exakt invändig utjämning och inriktning som kan störas om de inte hanteras på rätt sätt.

biljardbordsflytt

Konstverk och speglar

Bräckliga föremål som stora målningar, skulpturer och speglar kräver ofta anpassade lådor eller speciell förpackning för att skydda dem under en flytt. Detta brukar flyttbolag klara av men räkna inte med det. Kolla alltid upp hur de garanterar att din mormors gamla spegel inte kommer att gå sönder i flytten. Garanti och försäkring är en sak och hur det hela går till en annan.

antik spegel
En antik spegel måste hanteras på rätt sätt vid flytten!

Du kan ju också ha saker som fina skyltar som är monterade på ett sätt som kräver särskild hantering. Det gäller att montera ner och sätta upp igen på ett sätt som inte skadar skylten.

Stora apparater

Föremål som kylskåp, tvättmaskiner och torktumlare kan vara tunga och besvärliga att flytta och kan kräva specialutrustning. Dessutom ska de ju installeras igen. Det är en fördel om den som sköter flytten också kan klara av denna bit.

Akvarier

Stora akvarier är både ömtåliga och tunga. De kräver särskild omsorg för att förhindra skador på tanken och de levande varelserna inuti.

Här kan du se en flytt av akvarium:

Ljuskronor och ljusarmaturer

Delikata och ofta dyra. Dessa föremål måste noggrant demonteras och packas. De kan inte tryckas in mellan andra pinaler på flyttflaket.

Stora eller anpassade möbler

Alla ovanligt stora eller specialbyggda möbler, såsom inbyggda skåp eller överdimensionerade soffor, kan kräva speciell hantering eller utrustning.

Lädermöbler

Läder kan lätt repas, fläckas eller slitas sönder, och det kan också vara känsligt för förändringar i temperatur och luftfuktighet. Särskild packning och omsorg krävs vid flytt av skinnmöbler även om det givetvis är så att den här typen av inredning utsätts för en viss typ av normalt slitage.

Möbler av glas eller marmor

Föremål gjorda av glas, marmor eller liknande material är mycket känsliga för repor, spån eller brott och kräver extra stoppning och noggrann hantering.

Professionella flyttbolag erbjuder speciella tjänster för dessa typer av föremål som ofta inkluderar extra försäkringsskydd. Innan du flyttar är det viktigt att du diskuterar med dina flyttare om du har föremål som kräver särskild hantering.