Hur ska jag duka bordet för festen?

När du ska ha gäster är det dags att tänka lite på dukningens design. Det finns flera saker som du bör göra för att få en riktigt festlig känsla. När dina gäster kommer och ser att det finns tydliga kuvert på bordet så ger det en trygg och inbjudande känsla.

Varje gäst har ett kuvert

Ett kuvert på bordet är inte samma sak som det du skickar brev i. Kuvertet är varje enskild gäst dukning. Det vill säga de saker som en person behöver för att äta och dricka vid ditt bord. Hur stort ska ett kuvert vara?

Du bör ge varje gäst minst 60 cm plats vid bordet. Dessutom ska det vara lite utrymme mellan varje kuvert så att du tydligt ser vad varje person ska sitta.

Duka vackert med duk

En duk på bordet gör susen och är en stor del av en festliga känslan. Du kan välja en enklare fär för en elegant känsla. Eller så väljer du något färgsprakande för kalaset. Det finns engångsdukar som håller god kvalitet och som gör det lätt att städa när kalaset är över. Duken är vacker och ger också en mjuk känsla. Det blir inte så mycket oljud eftersom duken dämpar ljud av glas och bestick som sätts i bordet.

Placera besticken på rätt plats

Det ska finnas så mycket bestick som kommer att krävas till alla rätter men inte mer. Om du ska servera fler rätter så placerar du besticken för första rätten ytterst. Rikta knivens egg mot tallriken. Om du har dessertbestick så placeras de mellan tallriken och glaset. Då ska en sked har sitt skaft åt höger medan ett dessertgaffel placeras med sitt skaft åt vänster.

Använd fina kuverttallrikar

Något som verkligen ger en maffig dukning är att använda kuverttallrikar. Dessa placeras under andra tallrikar och är inte till för att användas. Kuverttallriken ger en mycket proper känsla. Som att vara på restaurang eller på Nobelmiddagen!

Pynta bordet

Ställ ut saker som förskönar bordet som blommor, flaggor för studenten eller konfetti. Tänk igenom vilket färgtema du vill ha och se till att det blir lite effekt mellan kuverten.